Integratieve psychotherapie

Integratieve psychotherapie richt zich op klachten waarbij de oorzaak dieperliggend van aard is. Zij hebben hun oorsprong in het verleden en zijn een gevolg van (ingrijpende) gebeurtenissen of situaties waarbij het nodig was om daar op dat moment op een bepaalde manier mee om te gaan (coping). Deze manier van omgaan met die situatie (zog. beschermings- of overlevingsmechanisme) kan in het latere leven ‘in de weg’ gaan zitten en een gezonde innerlijke groei en ontwikkeling belemmeren. De therapeutische begeleiding is er op gericht deze mechanismen zichtbaar te maken en de onderliggende pijn te verwerken zodat er daarna weer ruimte ontstaat voor nieuwe, meer gezonde, (coping)strategieën en manieren om met jezelf en situaties in het leven om te gaan.

Gedurende de begeleiding ga je anders naar je klacht en naar jezelf kijken. Je wordt milder naar jezelf, begrijpt jezelf beter en voelt weer wat je waard bent (eigenwaarde). Hierdoor lukt het om steeds meer op een ontspannen en prettige manier jezelf te zijn. Je voelt weer ruimte, kracht en energie waardoor het weer mogelijk wordt om jouw leven weer op jouw eigen unieke wijze de vorm en inhoud te geven die voor jou belangrijk is.


Maatwerk

Binnen de Integratieve psychotherapie worden behandelmethoden en interventies uit verschillende therapievormen toegepast waaronder:

  • Gestalttherapie
  • Systemisch werk
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Analytische psychotherapie
  • Rouwbegeleiding/therapie
  • Inzichtgevende therapie
  • Existentiële psychotherapie / Logotherapie
  • ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
  • Mind Eye Power (MEP)
  • mBit (Meerdere Brein integratie technieken)


Daarnaast wordt er gewerkt met aanvullende begeleidingsvormen zoals: integratieve counseling, psychoeducatie, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, creatieve technieken, droomwerk en modellen om relatie/groeps- en communicatieprocessen inzichtelijk te maken.

Begeleidingswijzen worden gecombineerd toegepast en bieden zo een begeleiding op maat die aansluit op dat wat nodig is en het beste past en aansluit bij jouw menstype.

 

Holostische visie

Als Integratief therapeut kijk en werk ik holistisch. Dat wil zeggen dat ik alle lagen waarbinnen ons menselijk functioneren zich afspeelt bij de begeleiding betrek (fysiek, emotioneel, cognitief en existentieel). Al deze lagen in de mens beïnvloeden elkaar. Zij veroorzaken naast psychische klachten ook lichamelijke klachten en andersom. Ook kunnen klachten een gevoel van ‘innerlijke leegte’, verlies aan zin- en betekenisgeving veroorzaken of een andere kijk op het leven geven waardoor je vast komt te zitten met jezelf.