Hoe werkt het?

Fasen van een behandeltraject 

Intakefase

Het eerste gesprek is een intakegesprek. In dit gesprek leren we elkaar beter kennen en zoomen we in op jouw situatie en de klachten die je daarbij ervaart. We kijken onder andere naar wanneer deze zijn begonnen, hoe je ermee omgaat/hoe je er in vastloopt, welke thema’s hierbij een rol spelen en wat jij nodig hebt om jouw klachten op te heffen of ermee te leren omgaan. Vervolgens laat ik je weten welke begeleiding daarbij het beste past, rekening houdend met het type mens dat jij bent. Als je hierin kunt vinden en je voelt je prettig en veilig in ons contact dan kunnen we starten.

Vervolggesprekken

In de vervolggesprekken onderzoek je jezelf verder. Je krijgt nieuwe inzichten in jezelf, jouw mechanismen en thema’s die om aandacht vragen. Je wordt je steeds meer bewust hoe jij daar in het dagelijkse leven mee omgaat en gaat dit ook steeds meer herkennen. Je krijgt ook duidelijk hoe anders je ermee om zou willen gaan en gaat dit nieuwe gedrag ontwikkelen/aanleren. Dit gebeurd vaak al vanzelf, vanuit jouw zelfhelend vermogen. Hetgeen nog onverwerkt is en jouw groei en ontwikkeling ‘in de weg staat’ krijgt aandacht en verwerk je. Je  ontwikkelt nieuwe vaardigheden om je leven weer op je eigen unieke wijze sturing te geven. Bij dit hele proces word je zorgvuldig en op deskundige wijze  (be-)geleid.

Tussentijdse evaluatie

Tussentijds vindt een evaluatie plaats zodat je ziet welke stappen je al hebt gezet en welke veranderingen je al ervaart. Indien nodig wordt de begeleiding bijgesteld.

Integreren

Innerlijke veranderprocessen en het aanleren van nieuw gedrag kosten tijd en vragen oefening en ervaring in de praktijk. In deze fase van ‘integreren’ zit er meer tijd tussen de consulten zodat je voldoende gelegenheid hebt om in het dagelijks leven te oefenen en te ervaren.

Monitoring en nazorg

De laatste fase van de begeleiding bestaat uit nazorg/monitoring en terugvalpreventie om dat wat je hebt geleerd verder in jou en jouw leven te integreren en eventuele valkuilen op tijd te herkennen en hiermee om te gaan. Aan het einde van de begeleiding kijk je terug naar wat de begeleiding je gebracht heeft, welke verandering je hebt doorgemaakt, de (levens)lessen die je hebt geleerd en hoe je jouw ‘anders’ zijn in je leven op eigen kracht verder voort kunt zetten.