Eten in plaats van ‘nee’ zeggen….

De invloed van onzekerheid en eigenwaarde op (over-) gewicht

Zet jij jezelf of de ander op de eerste plaats?

Herken je onderstaand?

  • Meepraten en ja-knikken in plaats van zeggen wat je er werkelijk van vindt…
  • Ergens mee instemmen terwijl je het eigenlijk liever niet wilt…
  • De ander zijn zin geven in plaats van doen wat voor jou belangrijk is…
  • Je schuldig voelen als je ‘nee’ zegt in plaats van krachtig achter je keuze staan…
  • Geen hulp durven vragen waardoor je er alleen voor staat…

Als je je in deze stellingen herkent, dan vind je het mogelijk lastig om je gedachten te benoemen, je gevoelens te uiten en aan te geven wat jouw behoefte is. Laat staan vragen wat jij nodig hebt. In plaats daarvan trek je je mogelijk terug en maak je jezelf klein en onzichtbaar. Of wellicht ga je juist je uiterste best doen om het anderen naar hun zin te maken en cijfer je jezelf weg.

Eten in plaats van ‘nee’ zeggen

Marjolein is een actieve vrouw van middelbare leeftijd. Zij werkt parttime als telefoniste. Doordat een collega ziek werd, heeft haar leidinggevende haar een paar keer gevraagd om wat meer uren te werken. Marjolein, vriendelijk en welwillend als altijd, vond dit geen probleem, maar inmiddels werkt ze al bijna twee maanden over. Haar leidinggevende blijft haar steeds weer vragen en omdat Marjolein het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen, blijft zij hiermee instemmen. Dit begint Marjolein nu op te breken. Zij voelt zich vermoeid en slaapt slecht. Ze heeft het gevoel dat anderen van haar goedheid profiteren en verwachten dat zij het allemaal wel oplost. In haar gezin ontstaan ergernissen en irritaties. Haar sociale leven lijdt hieronder. Marjolein voelt zich schuldig, boos en gefrustreerd. Hoe kan zij alle bordjes in de lucht blijven houden? En hoe haalt haar baas het in zijn hoofd haar steeds weer te blijven vragen. Hij begrijpt toch zelf ook wel dat dit niet kan?

Marjolein strijdt al jaren met eten en gewicht. Tijdens perioden dat het drukker is in haar leven, er meer van haar gevraagd wordt en de spanning toeneemt, biedt eten voor haar een belangrijke troost. Een momentje voor zichzelf waarin zij nog enig genot kan ervaren. Het eten ‘compenseert’ haar ontevredenheid en niet gelukkig zijn. Als de kilo’s er echter weer aanvliegen, maakt ook dat weer ongelukkig en zo is de cirkel weer rond.

Jezelf tekortdoen

Als je steeds weer je best doet om aardig gevonden te worden en ‘erbij’ te horen, dan kost dat veel energie. Mogelijk ben je bang om commentaar of kritiek te krijgen als je je mening uit en weet je (nog) niet zo goed hoe daar mee om te gaan. Mogelijk ben je bang niet aardig gevonden te worden als je ‘nee’ zegt en slik je derhalve jouw “nee” maar in. Onbewust overschrijd je hiermee telkens opnieuw je grenzen en doe je jezelf keer op keer te kort. Dit geeft op den duur onvermijdelijk klachten. Niet alleen op emotionele, mentaal en psychisch vlak, maar ook fysiek.

Rechtdoen aan jezelf

Ieder mens heeft het recht én de verantwoordelijkheid te zorgen voor zijn eigen geestelijke, lichamelijke en sociale welzijn. Niet pas wanneer een zieke collega weer beter is, zoals in de situatie van Marjolein. Of wanneer de drukte voorbij is, alles af is en elk ander gezinslid voor is gegaan. Maar precies in die momenten wanneer dat voor jou speelt en nodig is. Onzekerheid en gebrek aan zelfwaardering kunnen het voor jezelf opkomen en “rechtdoen” aan je zelf echter bemoeilijken. Eten kan de frustraties die hierdoor ontstaan compenseren, maar lost het werkelijke probleem niet op.

Gun en geef jezelf waarde

Wil jij stappen zetten rondom onzekerheid en leren op een gezonde manier voor jezelf op te komen? De eerste en meest belangrijke stap naar verandering is het erkennen en bekennen van wat je moeilijk vindt. Kom ervoor uit en maak anderen deelgenoot. Ook al zie je dit mogelijk als teken van zwakte, voel je je er schuldig over of schaam je jezelf. Dat geeft niet, daar is niets mis mee. Deze gevoelens horen erbij en mogen er ook zijn. Laat schuld- en schaamtegevoel je echter niet weerhouden, want daarmee doe je jezelf tekort.

Erkennen en bekennen kan al heel bevrijdend zijn, maar is nog niet de oplossing. Herken je je in ontevreden zijn met/over jezelf en zet jij jezelf ook telkens opnieuw als “sluitpost op de begroting”? Wil je hier een definitieve verandering in aanbrengen? Weet dat je bij ons welkom bent! Wij gunnen jou, net als Marjolein, ook jouw eigen waarde!

Thessa Hendriks, Integratief therapeut bij Praktijk One
Hentje Metz, Coach/therapeut bij Bakker & Metz

www.equili.nl – begeleiding naar een blijvend gezond gewicht en een gezonde leefstijl